Kunsten at balancere det hårde arbejde og afslapning

Oliver BangDoWEB

Det har altid været vigtigt at udøve hårdt arbejde for at nå diverse mål man har sat. Enten som virksomhed, eller personligt. Vi forstår ved DoWEB godt hvad der skal til for at man kan nå de diverse mål, men vi forstår også godt at det er vigtigt at man kan slappe af, for at udøve det hårde arbejde.

Vi kender det allesammen, den lange arbejdsdag, hvor man har knoklet for at nå de mål der er sat i virksomheden. Når man endelig kommer hjem, så stresser man over at der er en helt masse ting som skal gøres i hjemmet, da man nu endelig har tiden til det. Man glemmer dog at slappe af, eller man giver i hvert fald ikke sig selv muligheden for det. Hér er det vigtige balancen mellem at kunne slappe af ved siden af det hårde arbejde. Det er afslapningen, der sørger for at man kan lade den fornødne energi op. Hvordan og hvornår man føler, at man slapper af er selvfølgelig forskelligt. Det varierer fra menneske til menneske og vi ved bedst selv hvad der virker.  

På kontoret har vi vidt forskellige måder at slappe af på. Jeg kan f.eks. godt lide at sætte mig tilbage med nogle computerspil, eller spille diverse pub quizzer inde i Aarhus. Dennis derimod slapper bedst af når han befinder sig på diverse krydstogter. Nogle gange er det også godt at udfordre sig selv lidt, også i forhold til afslapning. Jeg røg derfor en tur i Sky Lagoon i Reykjavik, i Island, med Dennis. Det var en anden måde at slappe af på, men samtidigt også kærkomment. Ved at udforske forskellige måder at slappe af på, kan man muligvis også finde frem til noget der føles helt rigtigt for en. Hos DoWEB bliver der gjort hvad der er muligt, for at stille et væld af faciliteter til rådighed for at kunne slappe af. I det her tilfælde var det Sky Lagoon i Reykjavik med en kollega, hvilket satte et helt andet element op i at slappe af. Det var flotte omgivelser, men det var også rigtig specielt at slappe af med en kollega. Det er jo ikke dét man er vant til. Man er vant til at kollegaerne skal forbindes med arbejde, men i den her situation blev det sat i sammenhæng med afslapning. Det var også et tilfælde af at kunne slappe af ved at se noget helt nyt, på Island. Det var med til at give mig et nyt perspektiv på området. Når jeg har været på ferier har jeg altid afviget fra at ligge på stranden og “spilde min tid”. Der skulle altid ske noget, og man skulle ud og opleve nye ting. Med årene har jeg forsøgt mig mere og mere ved bare at tage en bog i hånden og ligge på en solseng. Denne måde at slappe af på er jeg også begyndt at værdsætte mere og mere. Men vi skal jo ikke kun slappe af når vi er på ferie og på tur. Vi skal også kunne slappe af når vi bare er derhjemme

Jeg har oplevet at tage mit arbejde med hjem, for ofte. Ikke fordi jeg er blevet bedt om det, men fordi man altid tænker på hvad man skal lave i morgen. Det har oftest bare ledt til at jeg ikke har haft den nødvendige energi til at yde mit allerbedste, når jeg så endelig er på arbejdspladsen. Da jeg kom til DoWEB gik det op for mig at jeg skulle tage den mere med ro når jeg endelig havde fri og tillade mig selv at slappe af. Det sker også typisk at det er inden for IT-branchen, at man tager arbejdet med hjem, da man typisk altid har sin computer ved hånden. Jeg lovede derfor mig selv at det ikke skulle være sådan for mig. Jeg forstår skam godt at der er deadlines, og at det er nødvendigt at stå til ansvar for at man når tingene. Men hvis der ikke er snak om en deadline, så er det måske bedst bare at pakke computeren væk. Hvis der er noget der ligger og driller i baghovedet, så kan det vente til næste dag, hvor man igen er veludhvilet og klar til at arbejde

Det skal også påpeges, at det sagtens kan være muligt at slappe af på ens arbejdsplads. Ved DoWEB gør vi brug af diverse faciliteter som kan gøre det muligt for os at tage en pause fra arbejdet, når vi er på arbejdspladsen. Det kan være at sidde og tage et spil Playstation med kollegaerne, eller bare lige tage en slapper i en sækkestol. Det værste vi kan forstille os, er at vi ikke kan tage en slapper, også når vi er på arbejdet. Det er de små pauser fra arbejdet som kan være nok til at man kan komme tilbage på sporet og oplade noget mere til resten af arbejdsdagen. Brugen af diverse faciliteter som vi har ved DoWEB, kan være med til at man ikke synes det hele er så surt på sin arbejdsplads. Et afslappet arbejdsmiljø kan være med til at gøre at man er glad for at gå på arbejde, og at man måske ikke er så anstrengt, når man endelig får fri. Man skal jo helst møde på arbejde med tanken om at man gerne vil være der, i stedet for bare at stirre på uret og vente på at man kan komme hjem igen. 

Vi er fast besluttet på, at hvis man har en god trivsel på sin arbejdsplads, så kan det også modvirke stressrelaterede tendenser. Vi gør derfor et stort arbejde for at have gode faciliteter på kontoret, men også lave noget sammen uden for kontoret. Hvor godt vi trives med vores kollegaer kan have en stor betydning for hvordan vi opfatter vores arbejde. Er arbejdsgangen med kollegerne løs, så trives man muligvis også bedre på sin arbejdsplads. Sammenhold og teamwork når vi endelig er på arbejde er vigtigt, men også hvad vi laver sammen uden for arbejdet gør, at der automatisk er plads til afslapning også.  Det er generelt den jargon vi kører i DoWEB. Vi forstår godt at vi skal arbejde hårdt for at vi kan nå frem til hvor vi gerne vil være. Det kræver, at man løfter sammen i flok og arbejder sammen for at nå et fælles mål. Men vi er også nødt til at kunne slappe af. Ligeså meget for vores eget helbreds skyld, men også for firmaets skyld.